Minna Karhunen, ylijohtaja, Etelä-Suomen AVI (2019 alk. Kuntaliiton toimistusjohtaja)

Hankkeen tavoitteet on viritetty korkealle. Pelkästään kutsumanimi ”Luova” asettaa melkoiset odotukset uudelle toimintamallille, joka onkin melkoinen paradigma; muutos valvojasta asiakaslähtöiseksi palvelijaksi ja mahdollistajaksi. Miten onnistumme luopumaan entisestä ajattelusta, entisestä tavasta nähdä maailma. Työn onnistumiseksi tarvitsemme hyvän kuvan siitä maailmasta, jossa toimimme....

Maailma muuttuu kaikkialla. Niinpä myös valtionhallinnon on oltava valppaana ja pystyttävä muuttamaan myös omaa toimintaansa ja organisaatiotaan. Osana tätä kehitystä muodostetaan vuoden 2020 alusta lähtien uusi Lupa- ja valvontavirasto Luova. Luova yhdistää toimintoja 8 eri ministeriön alla toimivista 22 eri virastosta yhdeksi uudeksi kokonaisuudeksi. 


Hankkeen tavoitteet on viritetty korkealle. Pelkästään kutsumanimi ”Luova” asettaa melkoiset odotukset uudelle toimintamallille, joka onkin melkoinen paradigma; muutos valvojasta asiakaslähtöiseksi palvelijaksi ja mahdollistajaksi. Hankkeen vaativuus tuntuu myös siihen kohdistuvina toiveina ja epäilyksinä ja siinä miten onnistumme luopumaan entisestä ajattelusta, entisestä tavasta nähdä maailma. 22 erillistä virastoa tarkoittaa myös 22 erilaista toimintakulttuuria.

 

Uuden organisaation rakentaminen on jo aloitettu ja osana sitä järjestettiin 14.2.2018 Turussa aluehallintovirastojen, ELY-keskusten ja Valviran esimiehille yhteinen seminaari, jonka tavoitteena oli luoda pohjaa yhteiselle tekemiselle ilman raja-aitoja. Esimiesten tehtävä on haastava. Samanaikaisesti kun oma tulevaisuus uudessa organisaatiossa on epävarma, pitäisi luoda työntekijöille vahva turvallisuuden tunne muutoksesta. Eli miten johtaa sumussa.

 

Työn onnistumiseksi tarvitsemme hyvän kuvan siitä maailmasta, jossa toimimme. Halusimme nähdä globaalilta tasolta kansalliselle ja paikalliselle tasolle ja ennen kaikkea ihmisten elämään asti, minkälaisessa ympäristössä toimimme ja mitä se meiltä edellyttää. Petri piti pitkän esityksen, jonka jälkeen hän osallistui vielä paneeliin,  jossa keskusteltiin koko porukalla. Paneelin osallistujiksi valittiin hyviä keskustelevia tyyppejä, eikä aseman mukaan. Meille tärkeää oli säilyttää keskustelussa luottamus, läpinäkyvyys ja ennen kaikkea oikeanlainen eteenpäin yhdessä pyrkivä ja aikaansaava fiilis.


Palautteen perusteella Petrin esitys osui nappiin. Hän onnistui todella haastamaan ajattelumme ja tuottamaan lisäarvoa. Ehkä rehellisin palaute oli, että kerrankin puolentoista tunnin aikana ei vilkuiltu kelloa eikä kännykkää. Petri vangitsi huomiomme täydellisesti, eikä sellaista tapahdu nykyään kovin usein. Tilaisuuden kokonaispalaute oli ehdottoman kiitettävä.

Tulimme paikalle useista erillisistä virastoista ja lähdimme kotiin yhtenäisenä muutosta tekevänä joukkona. Turussa luotiin erinomainen pohja uudelle tulevalle virastolle. Ja tuo yhteishenki kantaa edelleen. Suosittelen Petriä lämpimästi. Petri haastaa, mutta ei päästä itseäänkään helpolla. Hän haluaa oikeasti ymmärtää asiakasta ja se tuottaa todistetusti tulosta.

 

Minna Karhunen, ylijohtaja, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Yhteydenotto

Petri Rajaniemi
Ponder NOBS Oy
+358 44 525 1222

Yhteydenottosi on lähetetty

Kiitos.

Vastaamme mahdollisimman pian.